Hobby eller erhvervsvirksomhed? - iværksætter-guide

Hobby eller erhvervsvirksomhed?

Hobby eller erhvervsvirksomhed?

”Jamen, jeg laver jo ikke det, jeg gør, for at tjene penge, det er min hobby.
Driver jeg så virksomhed?”

Det korte svar vil være:

Tjener du penge på det du laver, så er der en erhvervsvirksomhed.


Men så alligevel ikke:
Hvis din virksomhed er rentabel, det vil sige giver et overskud, så er det som udgangspunkt en erhvervsdrivende virksomhed, og du skal betale skat af overskuddet.

Der kan godt være underskud i virksomheder i nogle år, men hvis du driver virksomheden med det formål at tjene penge, så er det en erhvervsdrivende virksomhed.

Omvendt gælder det for hobbyvirksomheder, at det er et udslag af ejerens personlige interesse, og at virksomheden typisk ikke vil være rentabel, altså ikke giver overskud.
Måske er der heller ikke ret høj omsætning.
Resultatet er, at det er en hobby, og man ikke har ret til at trække et underskud fra i skat, og det er væsentligt.

Kriterier når SKAT bedømmer om det er, hobby eller erhverv:
Det kan betyde rigtig meget for dig, om SKAT anser den virksomhed, du vil drive, for at være en erhvervsvirksomhed eller for at være en hobbyvirksomhed.
Der vil især være stor forskel på, hvad du skattemæssigt kan trække fra.
Læs mere i afsnittet Vigtigt at vide om fradrag og skat.

Selvom din virksomhed er momsregistret, betyder det ikke nødvendigvis, at den også er godkendt som erhvervsvirksomhed skattemæssigt.

Når SKAT afgør, om det, du laver, er en erhvervsvirksomhed, lægges der stor vægt på, hvad det er, du vil med virksomheden.

Først og fremmest ser SKAT på, om dit hovedformål er at tjene penge.
Men det er ikke nok, at du ønsker at tjene penge på din virksomhed.

Virksomheden skal rent faktisk også kunne give overskud, i alt fald inden for en overskuelig årrække. Overskuddet skal være stort nok til at forrente de penge, du har skudt ind i virksomheden, og til at sikre dig et rimeligt overskud

SKAT lægger også vægt på:

  • Du har lagt et budget og undersøgt, om du kan tjene penge på det. 
  • Du griber tingene rimelig professionelt an.
  • Om din virksomhed kan leve op til den standard, der er normal inden for branchen.
  • Hvis virksomhed bærer præg af, at du ønsker at dyrke en privat interesse, vil du ofte få svært ved at blive anset som erhvervsdrivende.
  • Så hvis du starter en virksomhed for at kunne dyrke en interesse som fx sejlads, opdræt af hunde, katte, heste, kaniner mv., musik eller kunst, ofte ikke blive anset som erhvervsdrivende.
  • Det samme gælder personer, der vil udleje deres sommerhus, lystbåd, autocamper eller lignende.

Få et bindende svar fra SKAT, inden virksomhedsstart.

Du kan, inden du starter din virksomhed, anmode SKAT om et såkaldt bindende svar, om det du vil lave kan blive anses for hobby eller en erhvervsvirksomhed.
Det koster 300 kr. at spørge og få et bindende svar.
De 300 kr. kan være givet godt ud, hvis du er i tvivl, for SKAT kan godt forlange at du tilbage betale fradrag eller moms.
Vær opmærksom på at give tilstrækkeligt konkrete og udførlige oplysninger om din virksomhed til SKAT. Ellers kan SKAT være nødsaget til at afvise at svare.

1 kommentar :

  1. Hej, jeg er Maria Sanchez, en licenseret og pålidelig långiver. Jeg yder lån med klare og letforståelige vilkår med en rente på 3%. Jeg leverer forretningslån, personlige lån, studielån, billån og regninger. Hvis du har brug for et lån, så kontakt mig direkte: e-mail mariaverasanchez108@gmail.com eller via whatsapp på + 33 7 56 84 99 72

    SvarSlet